השימוש בגרפולוגיה לבחירת עובדים

דף הבית >> מאמרים מקצועיים >> השימוש בגרפולוגיה לבחירת עובדים
השימוש בגרפולוגיה לבחירת עובדים אבחון כתב יד לצרכי בדיקה התאמה תעסוקתית, מקובל במרבית ארצות אירופה. אולם, נראה שרמת השימוש בגרפולוגיה בישראל - אינטנסיבית במיוחד ומכמה סיבות:

א. הישראלים הם טיפוסים ספונטניים יותר. כללים של התנהגות חברתית משפיעים פחות על התנהגותם האינדיווידואלית. לפיכך, מידת החשיפה של תכונות אישיות יחודיות אצלם, בכתב היד , גבוהה יותר. 

ב. במדינה קולטת עליה, יש יתרון לשיטת מבחן שאינה מפלה בשל מגבלות שפה. המבחן הגרפולוגי מאפשר אבחון  תכונות אופי, כישורים והשתלבות חברתית - בכל שפה וכתב יד.  

למבחן זה יתרונות נוספים, כמו: עלות נמוכה, נוחות וזמן ביצוע מהיר.  

הדרישה העיקרית שבו נדרש לעמוד מבחן כתב היד, היא רמה גבוהה של "דיוק בניבוי". מובן שככל שדרישות התפקיד מורכבות ותובעניות יותר - קשה יותר לנבא את מידת ההצלחה.  

המבחן הגרפולוגי, אינו מאפשר שיפור הרושם על ידי תרגול מוקדם. כל נסיון לשפר את התוצאה באמצעות שינוי כתב היד - יביא לתוצאה הפוכה, שכן אדם מצוי במיטבו כשהוא פועל בצורה טבעית וספונטאנית - והדבר נכון ביותר באשר לתהליך הכתיבה. 

להלן מספר הנחיות שיסייעו למזמין חוות הדעת הגרפולוגית למצות את האפשרויות הטמונות בשיטת ניבוי זו:  

א. לעיסוק בגרפולוגיה אין מגבלות חוקיות. הקפדה על בחירת הגרפולוג עשויה למנוע אכזבות וכשלים. יש לבחון רשימת ממליצים ולשוחח ישירות עם חלק מהמומלצים. כדאי גם להעביר לבדיקה כתבי יד של מועמדים שרמת הביצוע שלהם ומאפייניו ידועים כבר, ולהשוות את חוות הדעת הגרפולוגית לידוע זה מכבר. ההיגיון אומר כי גרפולוג המנבא היטב לגבי אנשים מוכרים - אפשר לסמוך עליו שינבא גם לגבי אנשים בלתי מוכרים.  

ב. יש להגדיר במפורט ככל האפשר את הכישורים הנדרשים מבעל התפקיד ואת מאפייניו הייחודיים של התפקיד, כולל סביבת העבודה הצפויה.  

ג. כיוון שחוות דעת על מידת התאמתו של אדם לתפקיד הינה מטבע הדברים מורכבת, כדאי לקיים עם הגרפולוג הבוחן קשר דו-סיטרי, כששני הצדדים (המנהל והגרפולוג) אינם מהססים לבקש זה מזה הבהרות.. 

ד. כדאי להבהיר למועמד לעבודה, בהנחיות לקראת הגשת  תכב היד לבחינה, מה פרושו של מדגם כתב יד מתאים ויציג. (עמוד לפחות, שפת אם, חשובה חתימה.)  

ה. אסור לקבוע עמדה גרפולוגית לגבי כתב יד, על פי ידיעות מזדמנות או הבנה כללית. לדוגמה: מועמד הכותב בכתב יד "ברור ומסודר", עלול להתגלות כמבולבל וחסר אונים.  לפיכך, יש להמנע ממסקנות פשטניות ו"עצמאיות" - ולהשאיר את הניתוחים למומחים.

"גלובס"- עסקים 29.11.94


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...